Thursday, June 23, 2011

Kebaikan COKLAT kepada kesihatan


Coklat yang mengandungi 70% biji koko kaya dengan kandungan antioksidan ( iaitu fenol dan flavonoid ). Seperti yang kita ketahui, antioksidan membunuh radikal bebas di dalam tubuh. Antioksidan di dalam coklat adalah 3 kali ganda dari teh hijau yang selama ini dikatakan mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Fenol sebagai antioksidan mampu mengurangkan kolesterol dalam darah, mengurangkan risiko serangan jantung dan mencegah risiko kanser, stroke dan darah tinggi.


Lemak dalam coklat yang berkualiti tinggi terbukti bebas kolesterol dan menghalang salur darah dari tersumbat. Coklat juga mengandungi beberapa vitamin bagi tubuh seperti:-
  • Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Zat besi, Kalium, Kalsium
  • Magnesium (kekurangan magnesium boleh menyebabkan masalah penyakit darah tinggi, diabetes, sakit jantung, sakit sendi dan senggugut)
  • Antioksidan dan Katekin (mencegah penuaan awal)

Jenis2 coklat

Terdapat 3 jenis coklat yang biasa digunakan dalam pembuatan coklat. Coklat2 berikut terdiri daripada;-



  • Dark Chocolate


    Dark Chocolate memiliki kandungan biji coklat (kakao) yang paling tinggi yaitu paling sedikit 70% mengandung kakao. Dark chocolatememiliki kandungan kakao atau biji cokelat terbanyak, tanpa banyak gula dan tanpa lemak jenuh atau minyak sayur terhidrogenasi (HVO).
  • White Chocolate


    Sedangkan white chocolate hanya memiliki 33% kandungan coklat atau kakao, sisanya adalah gula, susu dan vanila. Kandungan gula inilah yang dapat memberikan efek negatif, seperti kerusakan gigi dan penyakit diabetes.
  • Milk Chocolate atau Coklat Susu


    Milk chocolate atau coklat susu merupakan campuran kakao dengan susu dan ditambah gula. Coklat jenis ini juga sangat digemari karena rasanya yang nikmat.